A jövő munkahelye

Az automatizáció egyre gyorsuló ütemben halad. Az olyan fogalmak, mint mesterséges intelligencia (AI), robotizáció, data scientist stb. mindennap elhangzik körülöttünk, már fel sem tűnnek.

Ezzel párhuzamosan megjelent az a félelem is, hogy a robotok “elveszik” tőlünk a munkát. Nem ismeretlen számunkra ez a fajta aggodalom, történelemórán tanultunk már a géprombolók lázadásáról. Ők attól féltek, hogy nem marad munkájuk, nem tudnak majd miből megélni.

Ahogy azt többen, köztük David Autor, az MIT gazdaságtudományi professzora is elmondja, ez az aggodalom alaptalan. Az USA-ban új állások milliói jöttek létre – csak az a probléma, hogy ezek közül sok a nem jó munkahely, illetve az alkalmatlanok száma is nagy. A foglalkoztatottság csökkenése azokat a szektorokat érinti, ahol középfokú képzettségre, közepes képességekre van szükség (fizikai dolgozók, irodisták, értékesítők). Ezen munkák nagyrészt olyan egyszerű szabályokon és eljárásokon alapulnak, amelyeket egy számítógépes szoftvernek is meg lehet tanítani.

A gond ott kezdődik, hogy ez a folyamat polarizálja a munkaerőpiacot, hiszen a felsőfokú képzettséget igénylő, illetve a kifejezetten alacsony presztízzsel és fizetéssel járó szakmákban nő a kereslet a munkaerő iránt.

Autor professzor rámutat: a történelem sokszor nyújt megoldást ezekre a helyzetekre. Egyrészt a technológia igényli az emberi szaktudást, valamint az ember alkotókészségéből járuló hozzáadott értékeket. Másrészt az emberi természet végtelen képességgel rendelkezik az újításra, és örökké telhetetlen. Ezáltal mindig találunk új kihívást, tennivalót.

Ehhez a társadalomnak is fel kell nőnie, hiszen a gazdasági mobilitást fenyegeti a fent leírt polarizálódás. Ki kell dolgoznunk a stratégiát, és nyitottnak kell lennünk a változásokra. David Autor példaként azt hozta fel, hogy az amerikaiak, amint rájöttek, hogy az automatizálás lassan megszünteti a mezőgazdasági munkahelyeket, bevezette az iskolakötelezettséget. Kitaníttatták gyermekiket, s ez a befektetés később nagyon megtérült.

Amint fentebb is látható, felhalmozott értékeink és a tudás iránti olthatatlan szomj képessé teheti arra az embert, hogy ezzel a helyzettel is megküzdjön.Vélemény, hozzászólás?

14 − kettő =