Miért akar velünk találkozni a fejvadász, mi motiválja? 2. rész

Miért akar velünk találkozni a fejvadász, mi motiválja? 2. rész

 Az előző bejegyzést folytatva, még három olyan eset fordul elő, amikor a fejvadász személyesen szeretne találkozni velünk. Ezek a következők:

Valaki beajánlott minket
A fejvadász cég kitűnő kapcsolatot szeretne ápolni az aktuális és leendő ügyfeleivel egyaránt, éppúgy, mint azokkal a befolyásoló erővel bíró csoportokkal, akik valamikor, valamilyen kapcsolódási ponton keresztül eljuthatnak hozzá. Ezért ha valaki, aki ilyen jelentőséggel bír a fejvadász számára beajánl minket a cégnek, akkor a fejvadász az illető kedvéért bizonyára találkozni fog majd velünk. A leghatásosabb ajánlólevél, ha az a befolyásos illető, akivel kapcsolatban áll a fejvadász, saját maga ír egy ajánlást vagy hívja fel a céget. Ha ez a 3. fél egy aktuális vagy potenciális ügyfél, a fejvadász nagyon szívesen felkeres bennünket. Még egy jó módszer lehet jelöltként, ha olyan levelet írunk a fejvadásznak, amelyben hivatkozunk egy harmadik, befolyásos félre, akit mindketten ismerünk.

Ritkább okok:

Információt szeretnének gyűjteni egy kollégánkról
Ritkábban fordul elő, hogy egy fejvadász találkozni szeretne velünk akkor, ha nem jelöltként vagyunk számára érdekesek, hanem információra van szüksége a munkaadónkkal vagy munkatársainkkal kapcsolatban. Ilyenkor célszerű csak tényszerű megállapításokat és információkat közölni olyan emberekről, akiket mindketten ismerünk. A fejvadászok szeretnek naprakészek lenni, ami növeli hitelességüket az ügyfelek és jelöltek szemében egyaránt. Ha bármilyen szempontból kényelmetlenül érezzük magunkat egy kérdés kapcsán, akkor inkább ne válaszoljunk. Jobban tesszük, ha nyíltan megmondjuk aggályainkat a fejvadásznak is.

Lehetséges ügyféllé léphetünk elő                                                                                                                                                                                                  A fejvadászok is keresik az új ügyfeleket, új megbízásokat és ha potenciális megbízót látnak bennünk, akkor szintén készek velünk találkozni azért, hogy megismerjenek és lehetséges indulási előnyhöz jussanak, amennyiben a későbbiekben fejvadász céget keresünk saját megbízásainkhoz. Ha jelenleg csak jelöltek vagyunk, akkor is kifizetődő foglalkozni a kérdéssel, és átgondolni azt, hogy hogyan lehetünk egyszer mi a fejvadász cég ügyfelei…Ez egyrészt a saját vezetői karrierünk tudatosabb tervezésének következménye is lehet, hiszen mostani pályázóként néhány éven belül olyan sikeres vezetőké válhatunk, akinek már külsős kiválasztási segítségre lesz szüksége.. Ilyenkor még inkább érdemes figyelembe venni a fejvadász értékrendjét, kommunikációs stílusát és azt is, hogy milyen megbízásokat vállalt el eddig, mi az ami felkelti az érdeklődését. Ahhoz, hogy ügyféllé válhassunk, el kell fogadnunk a tényt, hogy bizonyos mennyiségű tapasztalattal és korral kell rendelkeznünk. Ha ez nincsen meg, a fejvadász nem fog minket jövőbeni ügyfélként elképzelni. Ha figyelünk akkor, könnyen megítélhetjük azt, hogy melyik fejvadász kezeli jelöltjeit szakmai alázattal és professzionális módon, és ha majd mi szeretnénk fejvadászt választani saját megbízásunkhoz, tudni fogjuk azt hogy, kihez forduljunk.

Hajdu ZoltánVélemény, hozzászólás?

14 − hat =