Miért nem működik az álláshirdetésem?

Keresed a legjobb módszert, hogy megtaláld a legjobb jelölteket? Hagy segítsünk elindulni a jó irányba!

Miért nem működik az álláshirdetésem? Ezzel a kérdéssel valószínűleg mindenki találkozhatott már, aki valaha elkezdett álláshirdetések szerkesztésével foglalkozni, hiszen bármilyen nagyságú vagy nagy múltú cégről van szó, az álláshirdetések elkészítése nem egy egyszerű folyamat. Teljesen normális, hogy itt is szükség van egy átgondolt koncepcióra, ami az álláshirdetések felépítését illeti.

Egy hirdetés feladásakor természetesen az az elsődleges cél, hogy minél hamarabb minőségi önéletrajzok érkezzenek a céghez, ezekből pedig pillanatok alatt meg lehessen találni a megfelelő jelöltet. Mi fejvadászként tudjuk, hogy ez a folyamat ezer ponton akadályba ütközhet.

Első körben fontos meghatározni a pontos elvárásokat a jelöltekkel szemben. Nem elég a készségekre rámenni, egyértelmű tudás és tapasztalat alapú elvárások meghatározására van szükség. Hiába kérjük ugyanis a jelölttől azt, hogy legyen jó kommunikációs készsége, és ugyanolyan jól dolgozzon csapatban, mint önállóan, ezekkel kapcsolatban valószínűleg a jelöltek nagy része úgy fog vélekedni, hogy természetesen minden igaz rájuk. Viszont ha tovább megyünk, és kék vagy fehérgalléros pozíciótól függetlenül konkrét elvárásunk van a tapasztalatot és szakmai tudást illetően, esetleg még egy bizonyos időintervallumot is hozzáteszünk ezeknek a tapasztalásoknak az elvárásával kapcsolatban, akkor sokkal könnyebben fogunk megfelelő jelöltet találni.

A másik fontos szempont, hogy ezeknek a tudás és tapasztalat alapú készségeknek a meghatározásakor se essünk túlzásokba, tényleg csak a szükséges és legfontosabb tényezőket fogalmazzuk meg. Valószínűleg egy IT-s pozíciónál sokkal több program ismeretére van szükség, mint például egy bolti eladónál, azonban mindkettő példánál ugyanolyan hatékonyan elkészíthetjük a hirdetésünket. Ugyanis ha sok tudás alapú elvárást fogalmazunk meg, de ezekből kiemeljük azt a 3-4 darabot, aminek ismerete nélkül kizárhatjuk a jelentkezőt, akkor máris leszűkítettük a jelöltek listáját, hiszen ezen programok szakértelme nélkül nem tehetjük meg, hogy alkalmazzuk őt. A további programok elsajátítása az alapismeretek mellett elképzelhető, hogy gyorsabban fog menni az új munkatársnak. Egy kevesebb szakmai elvárást igénylő pozícióknál szintén kérhetünk konkrét tudást vagy tapasztalatokat, akár még bizonyos évnyi tapasztalatot is az adott területen.

Az álláshirdetések összerakásánál mindig az a cél, hogy az egyszerűségre törekedjünk, ugyanis akármennyire szeretné a cég, hogy minden létező feladatban azonnal helyt álljon az új munkatárs, ez elriaszthatja a tudatos és minőségi jelölteket, akiknek a tudása és tapasztalata a számunka egyébként elvárt szintet valójában bőven elérné.

Sokkal gyorsabban és hatékonyabban ér el eredményt az a hirdetés, ami átlátható, konkrét elvárásokat tartalmaz, miközben a szintén lényeges feladatleírás és a cég bemutatása is hasonló elvek szerint épül fel. Ezek betartásával pedig a saját dolgunkat könnyíthetjük meg, hiszen lényegesen felgyorsulhat és leegyszerűsödhet a kiválasztási folyamat, hogyha a hirdetésünkre alapvetően megfelelő jelöltek érkeznek.Vélemény, hozzászólás?

19 + 11 =