Ezért nem a legjobb jelölt rendelkezik a legtökéletesebb önéletrajzzal

Mennyire hatékony csupán önéletrajz alapján megítélni egy jelöltet?

Cégünk állást hirdet, majd kezdenek beáramlani a jelentkezők és elkezdődik a kiválasztási folyamat. Két jelöltünk van, az A jelölt önéletrajza tökéletes, elismert egyetemre járt és elképesztő ajánlásokkal érkezett. Míg B jelölt átlagos végzettséggel rendelkezik, sűrű munkahelyváltások jellemzik, és egymástól teljesen különböző területeken szerzett tapasztalatot élete során. Ne feledjük, mindkét jelölt alkalmas. De kit választanánk?

Az A jelöltünk egyértelműen számos előnnyel rendelkezik és sikerre van ítélve. Ezzel szemben B jelöltnek borzasztóan meg kell küzdenie, hogy ugyanoda eljusson. Az évek során szerzett tapasztalatunk alapján azonban nem ítélünk ez alapján, az önéletrajzaik olyan történeteket mesélnek el, amik sokkal mélyebben segítenek megérteni őket. Az egyik furcsa állásból a másikba való váltás jelentheti azt, hogy nincs megfelelő cél a jelöltünk előtt, és kiszámíthatatlan személyisége van. Vagy jelentheti azt is, hogy az akadályok ellenére eltökélten küzd.

Hogyha valaki olyan helyen nőtt fel, ahol az élete folyamatos sikerekből állt, hogyan fog majd helyt állni, ha nehéz feladatok jönnek? És mi történik, ha valakinek az élete folyamatos kudarcokból áll, de a végén mégis minden sikerül? Sikeres üzletemberek és nagy vezetők önéletrajzát nézve sok hasonlóságot vélhetünk felfedezni B jelölttel. Sokuk fiatalsága viszontagságos volt, mégis ahelyett, hogy ez további mostoha körülményekhez vezessen, őket mégis mindez növekedéshez és átalakuláshoz vezette.

A hozzájuk hasonlókat az a meggyőződés hajtja, hogy csak magukra számíthatnak. Ezért, hogyha akadályba ütköznek, akkor az jár az eszükben, hogy min kell változtatniuk ahhoz, hogy jobb eredményt érjenek el. Céltudatosak, ezért nem adják föl túl hamar, idő közben pedig épp ezért ráakadnak olyanokra, akik kihozzák belőlük a legjobbat, és akikre mégis számíthatnak.

Azok a cégek, amik hívei a sokszínűségnek és látják a potenciált azokban a jelöltekben is, akik elsőre nem tűnnek tökéletesnek, ők felülmúlják társaikat. Ezek után melyik jelöltre fogadnának?Vélemény, hozzászólás?

18 + tizennyolc =