Tippek új értékesítési vezetőknek

Ha most szereztél új állást értékesítési vezetőként, az azt jelenti, hogy a te teljesítményed volt a legjobb a csapatban! De az új helyeden nem fogsz tudni mindent egyedül csinálni majd. Az, hogy hatékony vezető váljon belőled nem könnyű feladat. A következő pár hónapban néhány teljesen új folyamattal kell megismerkedned. Ilyen például, hogy hogyan mérd a saját vezetői teljesítményedet, vagy hogyan erősítsd az értékesítőidet.

Értékeld a vezetői készségedet

Mielőtt értékesítési vezető lett belőled, valószínűleg sokat gondolkodtál azon, hogy miért akarsz az lenni. Ha megérted az erősségeidet, a csapatod követni fog. Át kell gondolnod, hogy milyen vezetői stílusban akarsz ezentúl dolgozni, és milyen erősségekre tudod építeni azt. Ha megismered magadról ezeket a dolgokat, oszd meg a csapatoddal is, így ők is érteni fogják, hogy hogyan kommunikáljatok, és milyen stílusban folyik nálad a munka.

Ismerd meg a csapatodat

A csapatodnak van egy kollektív célja, de mindegyik tagot egyedülálló egyénként kell kezelni. Mindegyik csapattagnak saját motivációs eszközei, céljai, gondolkodásmódja lesz, és azzal, hogy egyénként tekintesz rájuk, sokat teszel a csapatért. Hogyha ismered őket, akkor a nehezebb időkben is sokkal inkább tudsz majd az ő fejükkel gondolkodni.

Ismerd meg, hogy hogyan kell vezetned a csapatot

Az egyik első dolgod lesz vezetőként, hogy meetinget tarts a csapattagokkal külön-külön. A legfőbb prioritás ilyenkor, hogy a jövőbeli terveket nézve megismerd, hogy mire van szüksége az értékesítőknek tőled. Ezután hetente akár több rövid meetinget is tarthatsz, amiket már sokkal könnyebb lesz felépíteni.

Ne te oldd meg a csapatod problémáit

Valószínűleg korábban remekül meg tudtál oldani minden nehézséget egyedül is, így nagy lehet a kísértés, hogy most is mindenben segítsd az értékesítőket a feladataik során, viszont ezt el kell kerülnöd. A csapat a te segítségeddel fog fejlődni és növekedni, viszont az ő erőfeszítéseiknek kell az élen járniuk.

Ha lehetőségük van, hogy maguk oldják meg az akadályokat, az motiváló is lehet. Kérd meg őket, hogy magyarázzák el, hol járnak az adott folyamatban és hogy jutottak oda, és adj nekik visszacsatolást, ha szükséges. Azzal, hogy hagyod, hogy maguk találják meg a megoldást, sokkal nagyobb önbizalmuk lesz, mintha csak megmondanád nekik.

Ne feledd, ez soha nem csak rólad szól! Vezetőnek lenni azt jelenti, hogy tudod hogyan támogasd a csapatod!Vélemény, hozzászólás?

tizenegy − három =