Munkát keresel? Emeld ki a képességeidet, ne a tapasztalatodat

Elgondolkodtak már azon, hogy hányan dolgoznak a főiskolán, vagy egyetemen megszerzett szakmájukban?

Például az újságírók, akik újságírónak tanultak, vagy mérnökök, akik mérnöknek tanultak. Az igazság az, hogy ezek az emberek már nem a szabályt, hanem a kivételt jelentik. Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy a főiskolai végzettségűek csak egynegyede dolgozik a szakterületéhez kapcsolódó területen.

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akiket először figyelmen kívül hagytak vagy elhajtottak, mégis bebizonyítottak a tehetségüket. Mint például Brian Acton, egy mérnöki vezető, akit mind a Twitter, mind a Facebook elutasított, mielőtt a WhatsAppot, a mobil üzenetküldő platformot, amely ma 19 milliárd dollárért ér.

A huszadik században kialakított munkaerő-felvételi eljárások már elavultak, általuk elszalaszthatunk olyan jelölteket is, akikben esetleg óriási potenciál rejtőzik. A robotika és a gépi tanulás előrehaladása és a munkamódszer átalakítása, a rutinfeladatok automatizálása sok szakmában, miközben növeli és erősíti az emberi munkát másokban. Ebben az arányban mindannyian számolunk azzal, hogy olyan munkát végezzünk, amelyet még soha nem tettünk a karrierünk többi részében. Tehát milyen eszközökkel és stratégiákkal kell meghatározni a holnap magas teljesítményű szereplőit? A válaszok keresése során konzultáltam számos szektor vezetőivel, olvastam több tucat jelentést és kutatási cikket, és elvégeztem néhány saját kísérletemet. A küldetésem messze nem ér véget, de itt van három ötlet, amellyel előre kell lépni.

Egy: bővítsük a keresési skálát. Ha mindig ugyanazon a helyen keressük a tehetségeket – tehetséges gyermekprogramok, kiváló iskolák, rangos szervezetek -, mindig ugyanazokat az eredményeket fogjuk kapni, mint azelőtt. Egy vezető a Pinteresttől azt mondta, hogy a Silicon Valley egyik legsokszínűbb és leghatékonyabb csapatát építették, mert úgy vélik, hogy senki sem rendelkezik egyszerre többféle tehetséggel.

Kettő megfelelő munkaerőt kell találni és alkalmazni. Saját munkatapasztalataim által inspirálva részt vettem a Headlight nevű munkaerő-közvetítő platform megalapításában, amely lehetőséget ad a jelölteknek arra, hogy megcsillantsák készségeiket. A pályázókat fel kell kérni, hogy mutassák be készségeiket, mielőtt felvennék őket bárhova. Ügyfeleinknek 85 évnyi kutatás tapasztalatát nyújtjuk, ez alapján a próbafeladat az egyik legjobb mérői a jó jelöltnek. Ha egy adatelemzőt bérel, adjon nekik egy táblázatot a történelmi adatokról, és kérdezze meg őket a legfontosabb ismereteikről. Ha egy marketingvezetőt bérel, tervezzen egy új termékre vonatkozó indító kampányt. És ha Ön jelölt, ne várjon, amíg a munkáltató megkérdezi. Keresse meg az egyedi készségeinek és képességeinek bemutatásának módját, a normál önéletrajzon kívül.

Három: használja a big picture-t. Hallottam olyan toborzókról, akik hamar megítélnek egy jelöltet  mindössze egy átfutott önéletrajz alapján; olvassa el a professzorokat, akik nagyobb valószínűséggel figyelmen kívül hagyják a származást.

Gyermekként majdnem speciális igényű nevelést kaptam. Egy hónappal az óvodába kerülésem után az óvónő egy egyoldalas feljegyzést írt, amely rámutatott, hogy impulzív vagyok, figyelemzavaros, és bár nagyon érdeklődő természet vagyok, kimerítő velem dolgozni.

A főnök megkérdezte a szüleimet egy találkozóra, megkérdezte anyámat, hogy a születésemkor voltak-e szövődmények, és azt javasolta, hogy találkozzak egy iskolai pszichológussal. Apám látta, hogy mi történt, és gyorsan elmagyarázta a családi helyzetünket. Mint frissen bevándorlók, egy olyan otthon tetőtérében éltünk, amely a mentális fogyatékossággal élő felnőtteket gondozta. A szüleim éjszaka dolgoztak és kevés lehetőségem volt arra, hogy több időt töltsek velem egykorú gyerekekkel. Tényleg meglepő, hogy egy ötéves kisfiú egy kicsit izgatott egy óvodai osztályban egy egyedül töltött nyár után?

Amíg nem kapunk teljes nézetet valakiről, ítéleteink mindig hibásak lesznek. Ne tegyünk egyenlőségjelet a tapasztalat és a képesség között, vagy a kiváló referencia és a tényleges szaktudás között. Néha térjünk el a biztonságos, ismerős választástól, és hagyjuk nyitva az ajtót valaki számára, aki csodálatos lehet. A munkáltatóknak el kell hagyniuk az elavult munkaerő-felvételi gyakorlatot, és új módszereket kell alkalmazniuk a tehetségek felismeréséhez és gondozásához. A jelöltek segíthetnek abban, hogy megtanulják a történetüket hatásosan elmondani. Élhetnénk egy olyan világban, ahol az emberek látják, mire képesek valóban. Menjünk ki és építsük ezt a világot.Vélemény, hozzászólás?

20 + nyolc =