Miért ne címkézzük önmagunkat?

Miért ne címkézzük önmagunkat?

Az ACID teszt kapcsán említettük, hogy az általunk összeállítandó pontokba szedett tudás-lista elkészítése korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A legnagyobb csapda az, hogy mi úgy gondolhatjuk, hogy listánk rendkívül jól megfogalmazott, mutatós és számunkra előnyös. Nagyot tévedhetünk!

Ez a lista akkor érheti el a legjobb hatást a fejvadásznál, ha releváns tényekből áll. Ehelyett nagyon sok jelölt elköveti azt a hibát, hogy tények helyett véleményeket sorol fel önmagáról és személyiségjellemzőiről. Általában a kézzel írott önéletrajzokban, kísérőlevelekben kapnak helyet ezek a “listák”, de még az interjú alatt is előfordulnak. Ilyen “vélemények” a következők:
Jól kezelhető vagyok.
Vállalkozó kedvű vagyok.
Csapatjátékos vagyok.

A fejvadász megpróbál minél több objektív információt összegyűjteni, hogy eldöntse vajon mi vagyunk-e a megfelelő jelöltek. Ha azonban ilyen megállapításokkal találkozik, ezekből nem tud következtetéseket levonni kvalitásunkat illetően. Korábban is említettük, a fejvadász ideje nagyon szűkös, ezért jobban járunk, ha lényegre törőek vagyunk, és tényeket közlünk vele. Másrészt a legtöbb fejvadász úgy gondolja, az ő dolga kialakítani rólunk ezt a “véleményt”, mi pedig ne adjuk a szájába, hogy mit gondoljon rólunk. És végül, ezek a kijelentések általában homályosak, amiből egyenesen adódik, hogy nem mérhetőek. Ha klisékkel bombázzuk a fejvadászt, akkor csak azt érjük el, hogy elkönyvel minket olyannak, aki nem képes eredetiségre.

Összefoglalva, írjunk le 5-6 lényegre törő, tényszerű megállapítást saját kvalitásaink, tapasztalatunk kapcsán, amelyek segítik a fejvadászt a döntésben, és minket is jó színben tüntetnek fel.

Hajdu Zoltán