Smart Staff

Ismerjük meg magunkat, és motivációinkat!

Ismerjük meg magunkat, és motivációinkat!

Az önismeret minden kultúrában és társadalomban értékkel bír. A nyugati civilizációkban az önismeret az utóbbi évtizedekben kiemelkedő tulajdonsággá avanzsálódott a rohanó, felszínes, profitorientált társadalomban. Mi magunk is tisztában vagyunk az önismeret fontosságával, ugyanakkor saját magunk megfigyelése és megértése helyett tréningekre, továbbképzésekre és pszichológushoz járunk.

Ma minden átlagos ember azzal a feladattal és egyben akadállyal néz szembe, hogy az élet több területén egyszerre kell kiemelkedő teljesítményt nyújtania, megfelelnie a társadalom egésze vagy kisebb csoportjai által támasztott követelményeknek. Az önismeret abban segíthet, hogy tisztában legyünk képességeinkkel, motivációinkkal és az általuk elérhető teljesítményekkel. A motiváció kiemelt jelentőséggel bír teljesítményünk szempontjából, hiszen ez határozza meg, hogy mit és miért teszünk, és milyen eredményt várunk. Ha azonban csak azt nézzük, hogy milyen teljesítményt nyújtunk, akkor mindegy, hogy mi volt az elején a szándék, csak az számít, hogy mit teszünk az aktuális helyzetben és milyen lesz a teljesítményünk. Ezt pedig a munka (feladatvégzés) közbeni hajtóerő befolyásolja.

Ez a belső hajtóerő, motiváció párosulva aktuális energiaállapotunkkal (az állapot, amely teljesítményünk hatásfokát, intenzitását jelzi) különböző teljesítményeket eredményez minden embernél. A feladatok végzése során nem mellékes az sem, hogy mire fókuszálunk: ha rosszul választjuk meg, nemcsak a teljesítményünk, hanem saját ösztönzőerőnk is kárát látja.

Feladat teljesítések:

 1. Aktív-negatív: energiatelt, de feszült
  Külső motiváció: igazoljunk valamit
  Hajtóerő: a feladatvégzés végeredménye pl. nyerni, pénzt keresni
  Fókusz: múlt vagy jövő
 2. Passzív-negatív: feszült és energiahiányos
  Külső motiváció: elkerüljünk egy problémát
  Hajtóerő: hiányzik, mert kiégtünk, nem tudunk lelkesedni semmiért
  Fókusz: nem fókuszálunk
 3. Aktív-pozitív: energiatelt és fesztelen
  Belső motiváció: megfelel az adott kihívásnak
  Hajtóerő: minőségre, boldogságra, kiemelkedő teljesítményre törekvés
  Fókusz: jelen
 4. Passzív-pozitív: fesztelen, de energiahiányos
  Belső motiváció: nyugalom, harmónia elérése
  Hajtóerő: hiányzik, mert pihenünk, de a hiány ideglenes
  Fókusz: nem fókuszálunk

Hajdu Zoltán

Exit mobile version