Hogyan menj vissza munkába egy hosszú kihagyás után

Azokról beszélünk, akik egy hosszú kihagyás után újra visszatérnek dolgozni. Őket nevezzük újrakezdőknek. Félbe hagyták karrierjüket, valamilyen okból kifolyólag, mint pl: idős hozzátartozójukat ápolták, gyermekükre vigyáztak, vagy épp az egészségük ezt kívánta. Nem  könnyű feladat munkába állni, egy hosszú kihagyás után, mivel megszűnt a kapcsolat az újrakezdők, és a munkaadók között. Az alkalmazók úgy is tekinthetnek erre, mint egy nagy lyukra az önéletrajzban. A munkavállaló foglalkoztatásával valószínűleg nagy kockázatot vállalnak. A munkáját félbehagyónak is lehetnek kételyei, hogy képes lesz-e újra belevágni, legfőképpen akkor, ha túl sokáig volt távol. A probléma a kapcsolatok hiánya is lehet.

Sikeresen újrakezdők mindig is voltak, és lesznek, minden területen.

Valójában az újrakezdő egy igazi kincs a munkaerőpiacon, le is írom miért. Aki gyermekei miatt otthon marad, az kisebb valószínűséggel fog már szülési szabadságra menni. Ezen, ők már túl vannak. Ritkábban változtatnak állást, párjaik áthelyezése miatt. Sokkal megállapodottabbak már, és nagy munkatapasztalattal rendelkeznek, Tele vannak energiával, lelkesedéssel, munkájukkal kapcsolatban, pont azért, mert sokáig voltak távol.

A másik oldalt megnézve: az alkalmazók 2 dolgot hoznak szóba, újrakezdők alkalmazásával kapcsolatban

Az első, hogy tartanak attól, hogy mégis csak újrakezdők. Nem ismerik a legújabb trendeket.A munkaadók még azt is hozzáteszik, tartanak attól, hogy az újrakezdők nem tudják azt, hogy valójában mit is akarnak csinálni. Az újrakezdőnek pedig az is a feladata, hogy kiderítse, megváltoztak-e készségei, illetve érdeklődései, addig amíg távol volt. Ez nem a munkaadó feladata. Az újrakezdőnek kell megmutatni azt, hogy miben tudna a legtöbbel hozzájárulni a cég sikeréhez.

A legnagyobb amerikai pénzügyi szolgáltatásokat adó cégek közül, ötnek is van újrakezdő gyakornoki programja, amin már több százan vettek részt. A gyakornokok kapnak fizetést, majd  a végén megkapják versenyképes jövedelmüket azok, akiket véglegesítettek közülük.  

Vajon miért teszik lehetővé a cégek ezeket a gyakornoki programokat? Azért, mert ez lehetővé teszi azt, hogy a munkaadó a jelölt teljesítménye alapján döntsön alkalmazásáról, és így nem kell végleges döntésre jutnia azelőtt, hogy a gyakornoki időszak lejárt volna. A próbaidő a megoldás arra, hogy kiküszöböljék a munkaadóban felmerült kételyeket az újrakezdő felvételekor. A lehetőség pedig vonzza a kiváló jelölteket is, akikből ezután remek munkaerő válik.

Régebben a munkaadók nagy része egyáltalán nem volt érdekelt az újrakezdők foglalkoztatásában. Manapság már nem csak hogy léteznek az újrakezdőkre szabott programok, de rajtuk kívül mások  nem is jelentkezhetnek rájuk, csak azok, akik hosszú távollétük után szeretnének újra munkába állni.

Ez az igazi változás jele, a lényeg elmozdulásáé, Ha az újra munkába állók e-fajta problémáját meg tudjuk oldani, akkor más pályamódosítók esetében is meg tudjuk ezt valósítani

Miért ne lehetne ilyen program a hazai nyugdíjasok egyre növekvő táborának is? Más az érintett kör, az elv viszont ugyanaz, de csak akkor ha alkalmazzák is az elvet…Vélemény, hozzászólás?

18 + tizenkilenc =