Fejvadászat vs. hagyományos munkaerő keresés

Amikor toborzásról esik szó, mindenkinek megvannak a számára megfelelő módszerei.

Vannak, akik állásajánlatokat alkalmaznak, vannak, akik ajánlásokat kérnek, és vannak, akik az ügynökségekre, fejvadászokra hagyatkoznak. Attól függően, hogy mennyire kell gyors, és pontos keresés az adott cégnek, ezeket a módszereket sok esetben vegyítik is.

A fejvadászat azonban nem csak abban különbözik a hagyományos toborzástól, hogy a nehezebben betölthető pozíciók esetében gyors és bizalmas keresést biztosít, hanem számos más dologban is más. Ezeket a különbségeket összegyűjtöttük, és bemutatjuk őket a következőkben.

Költség

Habár bizonyos esetekben nem biztos, hogy a fejvadászat kisebb költséggel jár, mint a toborzás, azonban abban az esetben, amikor a cégnek saját részlege/csapata van erre kialakítva, akkor az ezzel járó költségek összeadva akár nagyobbak is lehetnek, mint a fejvadászok árai. Ezen kívül, amikor fejvadászati megbízásról van szó, csak a már biztos jelöltért kell fizetnie a megbízónak, illetve garanciát is vállal a fejvadász cég a jelöltre, meghatározott időre. Ezzel szemben a belsőleg történő keresések során felmerülő költségeket soha nem kapja vissza a cég. Tehát lehetséges, hogy a költségek mindkét esetben hasonlóak, azonban a legtöbb vállalat a fejvadászokat az értékük miatt választja és fizeti meg.

Idő

Az idő az egyik fő oka annak, hogy a vállalatok fejvadászokat alkalmaznak. Előfordulhat az, hogy álláshirdetést tesznek közzé, és egy órán belül megtaláljak a tökéletes jelöltet, vagy ajánlások segítségével történik ugyanez, ugyanakkor a fejvadászok ezzel egyidejűleg nagyban hozzájárulhatnak a keresési folyamathoz.

A szakosodott fejvadászok elsősorban egyfajta jelöltre vagy iparágra összpontosítanak, és tudják, hogy hol kell keresni a jelölteket, illetve hogyan kell megközelíteni őket – ezzel növelve az esélyt, hogy hamarabb találják meg a megfelelő jelöltet. Az is lehet, hogy a tökéletes jelölt már a zsebükben van, csak várják a megfelelő ügyfél megkeresését.

A fejvadászok hozzáférést biztosíthatnak egy olyan pályázói csoporthoz, amelyet önmagában nem talált volna meg a cég, segítve abban, hogy gyorsabban betöltődjön a pozíció ahelyett, hogy várnának a jelölt felbukkanására.

Szűrés

A szűrési idő szintén olyan tényező, ami sokkal lerövidülhet, hogyha fejvadászokat bíz meg egy cég. Míg a hagyományos folyamatban több száz pályázat érkezik be, és számtalan személyes és telefonos interjú zajlik le, a fejvadásznak viszont csak 5 jelöltje lesz, de azok minőségiek lesznek. A fejvadászat sokkal célzottabb keresést jelent, és mivel alapvetően kevesebb, de minőségi jelöltekkel dolgoznak, így nagyobb az esély rá, hogy nem veszítik szem elől a valóban megfelelő jelölteket.

Beszerzés

A fejvadásszal való jó partneri kapcsolat segíthet abban, hogy a jó jelöltek helyett valóban tökéletes jelölteket biztosítsanak. Ha elég időt fordít a vállalat a fejvadásszal való kommunikációra, pontos leírást tud adni az elvárásairól, a munkakörülményekről és a vállalati kultúráról, akkor a fejvadásznak is sokkal könnyebb dolga lesz, ez pedig idővel megtérül a hosszú távú kapcsoltuk során. Idővel a fejvadász egy olyan kiegészítő partnerré válhat, aki folyamatosan tud segíteni a toborzásban.Vélemény, hozzászólás?

16 − 13 =