Smart Staff

Alakítsuk ki saját értékesítési ajánlatunkat!

Alakítsuk ki saját értékesítési ajánlatunkat!

Az alábbiakban egy jól bevált rendszer, az USP (Unique  Selling Proposition) kerül bemutatásra egy bejegyzés erejéig.

Az USP, azaz unique selling proposition szigorú magyar fordításban annyit tesz: egyedi eladási ajánlat. Ha nem egy fizikai termékre gondolunk, hanem magunkra, akkor rögtön érthető mit is akar jelenteni: saját értékesítési ajánlat, vagyis egy olyan módszer, amellyel önmagunkat szeretnénk vonzóvá tenni, kvázi értékesíteni. A vevő pedig a fejvadász.
Az egyik korábbi bejegyzésben is kihangsúlyoztuk, hogy ha magunkat kívánjuk “eladni”, akkor tisztában kell lennünk vele, hogy melyek a vevő igényei, elvárásai.

A cél az, hogy összefoglaljuk pontokba szedve kulcs képességeinket, amelyek egymással kombinálva egyedivé és értékessé tesznek minket. Minél közelebb áll a mi saját értékesítési ajánlatunk a fejvadász cég ACID tesztjéhez egy bizonyos megbízás esetében, annál valószínűbb, hogy benne leszünk a jelöltek első körében, és végül az utolsó körben is.

A legegyszerűbbek azok képzettséget, tudást jellemző pontok, amelyekkel mások nem rendelkeznek. Ilyen pl. az MBA végzettség. Szerencsés az is, ha a felsorolásunk egyik pontja az üzleti élet azon területére tér ki, amelyben nagy gyakorlattal és háttérrel rendelkezünk. Az USP akár egyetlen erős pontja is többet érhet, mint egy terjengős, homályos, írásos bemutatkozás.

Miért jobb az USP?

  • mert mérhető és tényszerű
  • mert csak 5-6 jellemzőt emel ki
  • mert a jellemzők kombinációja megkülönböztet minket más jelöltektől
  • mert ezeket a pontokat felhasználhatjuk a kísérő levélben is

Sokaknak gondot okozhat az USP önálló összeállítása. Sokszor jobb eredményt érhetünk el külső segítséggel, ha például megkérjük ismerőseinket, hogy véleményezzék az általunk összeállított listát. Kritikus, de segítőkész visszajelzéseik alapján könnyebben kialakíthatjuk a mérhető és hiteles USP-t.

Hajdu Zoltán

Exit mobile version