Hogyan tartsuk meg alkalmazottainkat? – Útmutató HR-eseknek

  1. Tekintsük felnőtteknek az alkalmazottakat. Induljunk ki abból, hogy ők is jót akarnak a cégnek, és mindjárt más színezetet kap az együttműködésünk.
  2. Ne ellenőrizgessük az alkalmazottakat, nekik nincs erre szükségük. Folyamatos nyomás alatt senki sem tud dolgozni.
  3. Mindenki értelmes munkát szeretne végezni, és fejlődni akar. Az elégedett dolgozók később öregbíthetik a vállalat hírnevét, ami nekünk csak jó.
  4. Működjünk együtt a dolgozóinkkal, és ne féljünk egymást tanítani. Ha megnézzük, az igazán innovatív cégeknél a dolgozók folyamatosan oktatják egymást.
  5. Adjunk visszajelzést – de őszintén. Az emberek meghallgatják, ha igazat mondunk. Mondjuk el neki, mit csinál jól, és mit csinál rosszul. Ha őszinték vagyunk vele, az a megbecsülés jele, ami pedig inspirálja őket.
  6. Fontos, hogy a cégvezetés mutasson példát, és kövesse az általa kialakított értékrendet. Ha például pontosságot várunk el a dolgozóinktól, mi magunk is tiszteljük meg őket, és fáradjunk be időben a megbeszélésekre. Mindenki azt a mintát közvetíti előbb-utóbb, amit maga körül lát.
  7. Legyünk nyitottak a változásra. Fogadjuk el, hogy ez is a fejlődés része. Minél pozitívabban állunk hozzá, annál több örömünket leljük majd benne.
  8. Fejlesszük dolgozóinkat. Ne féljünk őket támogatni különféle továbbképzésekkel, tréningekkel. Ők is élvezik, hogy fejlődnek, mi pedig profitálhatunk a megszerzett tudásukból.
  9. Tartsunk rendszeresen kisebb-nagyobb csapatépítőket. A vállalatok jellemzően évente egy nagyobb csapatépítő rendezvényt tartanak, de egy-két havonta belefér egy sörözés, vagy lézerharc a kisebb csapatoknak, akik nap mint nap együtt dolgoznak. Így jobban megismerik egymást, fejlődik a kommunikáció közöttük, és jobb hangulatban telnek a mindennapok.
  10. Becsüljük meg a dolgozóinkat! Ez a legfontosabb. Éreztessük velük, hogy számítunk a munkájukra, szükségünk van rájuk és a munkájukra, nincsenek kétségeink a hozzáértésüket illetően. Ha valamilyen problémájuk van, vagy láthatóan nem érzik jól magukat valamiért, álljunk hozzá nyitottan és problémamegoldóan.


Vélemény, hozzászólás?

három × 2 =