Interjú tanácsok

Miért a Smart Staffal?

Mert olyan Jelölteket keresünk, akik haladni szeretnének. Ezt Megbízóink – az Ön jövendőbeli Munkaadója – is tudják, ezért vannak jó állások nálunk.

Regisztráljon és töltse ki a SMART karrier kérdőívet, hogy Munkaadója is megtudja, hogy Ön mire képes.

Interjú tanácsok

Ami az önéletrajz után következik…

interview

 1.  Igen, a meggyőző önéletrajz szerintünk nagyon fontos elem a kiválasztott munkahely megszerzéséhez. A jó CV szükséges, de nem elégséges feltétel. Ennél fontosabb a rendszerünkben található SMART kérdőív kitöltése, hiszen ez által jut el ahhoz a munkaadóhoz, aki éppen azt várja el, amit Ön nyújtani tud. Ha meggyőzte a munkaadót, hogy érdemes Önt elhívni személyes találkozóra, akkor válik fontossá az Ön szakmai életrajza, hiszen ez alapján fog a beszélgetés lezajlani. Az interjú előtt készüljön fel alaposan, azaz tervezzen meg mindent. Az első találkozás nagyon fontos az Ön további megítélésben. Éppen ezért néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni
 2. Az alkalomhoz illően öltözzön. Még ha Ön a hétköznapi viseletet is részesíti előnyben, jövendő munkaadóinak a megszokott viselet valószínűleg az öltöny, kosztüm, mindenképpen elegáns megjelenés. Jó benyomást kelt, ha Ön is így jelenik meg az állásinterjún. Szakadt farmer, viseltes póló, vagy annak a látszata, hogy épp most esett be az ajtón nem kelt jó látszatot. És tudja: „Image is everything”.
 3. Legyen nagyon pontos. Egy kis késés sem megengedett. Inkább érjen oda 5 perccel hamarabb, mint hogy Önre várjanak fél órát. Ezzel is hangsúlyozhatja pontosságát, amit nem csak a munkában követ, de a magánéletben is.
 4. Készüljön fel a cégből! Ma már a weben nagyon sok céginfó elérhető. Valószínűleg előfordul majd az interjún az a kérdés, hogy „Mit tud a cégünkről?”. Az interjúztatók pozitívan értékelik, ha erre nem csak valami kitérő, általános választ kapnak. Így legalább nem kell majd olyan sok időt töltsenek a cég ismertetésével, ha felveszik.
 5. Kapcsolja ki a mobiltelefont, mielőtt bemegy interjúra. Az interjúztatónak még megbocsájtható, ha csörög a telefonja, de Önnek, mint jelöltnek ezt nem fogják elnézni.
 6. Ne játsszon szerepet! Nyugodtan adja Önmagát az állásinterjún, hiszen az interjúztatók tulajdonképpen erre kíváncsiak. A turpisságok előbb-utóbb kiderülnek, és ez nem vet jó fényt a jelentkezőre. Ugyanúgy, mint az önéletrajzban, emelje ki a pozitív és hasznos információkat, a nem releváns dolgok azonban maradjanak a háttérben. Sose hazudjon!)
 7. Ha valamit nem írt le az önéletrajzában helyhiány miatt, itt a lehetőség, hogy ezeket is kiemelje. Régen rossz, ha csupán annyit tud mondani az eddigi teljesítményéről, amennyit a munkaadó előzőleg már elolvasott.
 8. Nyugodtan gondolja ki előre, milyen kérdésekre milyen válaszokat akar adni. Ma már lehet tudni, mik azok az általános kérdések, melyek előfordulnak egy interjún, így fel lehet belőlük készülni. Ez nem azt jelenti, hogy be kell magolni a válaszokat, de ha helyben találja ki őket, lehet olyat is elmond, amit nem szeretne.
 9. A feltett kérdésekre adjon logikus válaszokat. A szűkszavúság nem a legjobb belépő, a tömörség azonban kifejezetten jó pont. Válaszaiban ne azt emelje ki, amit nem tud, hanem arra reflektáljon, amihez ért. Minél több számszerűsített válasza legyen, amelyben emelje ki eredményeit, ugyanúgy, mint a motivációs levélben.
 10. Ne féljen kérdezni. Ha már előre megfogalmazta magában a kérdéseket, valószínűleg az interjú izgalmai közben sem fog megfeledkezni róluk. Ha az interjú végén felteszi kérdéseit, abból látják, hogy érdekli Önt az ajánlat, és éppen ezért kérdez rá olyan részletekre melyekről az interjú során nem beszéltek, de elkövetkező munkája során fontos lehet.
 11. Végül, de nem utolsó sorban, mindig kérdezzen rá, hogy mikor fog választ kapni. Így nem fog türelmetlenül ülni napokon keresztül a telefon mellett.

 

Amennyiben tanácstalan, a Smart Staff segít! További információkért, kattintson ide

vissza a lap tetejére